Gå till innehållet

Lastbilsmekaniker

Här kan du läsa mer om yrket "Lastbilsmekaniker" och vad det innebär.

Att arbeta som lastbilsmekaniker på Bilmetro innebär att du utför service, genomför felsökningar och reparationer på Scania lastbilar. För att kunna utföra dessa arbeten krävs en grundläggande fordonsteknisk utbildning samt gärna vidareutbildning inom branschen, men det sistnämnda är inget krav. På Bilmetro utbildas mekaniker löpande för att ständigt vara uppdaterad och besitta spetskompetens inom området.

Som lastbilsmekaniker arbetar du i team men under eget ansvar. Din arbetsplats är i verkstaden på någon av våra orter. Du har dagligen ett nära samarbete med kundmottagare och reservdelstekniker. Du möter även kunder och leverantörer samt har ett stort intresse för service.


Johan Larsson - Lastbilsmekaniker i HudiksvallHur ser en vanlig dag ut för dig?
Min arbetsdag startar klockan sju på morgonen men jag brukar komma kring halv sju för att fika och byta om. Därefter beger jag mig ut i verkstaden.

Mitt kompetensområde ligger inom el och nybyggnationer. Mina arbetsuppgifter består av allt från att montera extraljus till att installera comradio, kaffebryggare och TV inne i bilen. Kunden har ofta mycket önskemål och krav och kommer in med jämna mellanrum i verkstaden för att kolla hur det går. Detta innebär att jag har mycket kundkontakt och ibland får jag diskutera med kunder hur något ska utföras. Vi har ofta återkommande kunder som gör att man känner de flesta väl. Vi har dock allt från lokala- till nationella kunder.

Dom flesta bilarna tar lång tid att arbeta med, men normalt sett arbetar jag med en nybil i fyra till fem dagar. Därefter ska den tvättas och servas innan den levereras till kund. Ibland kan det komma akuta arbeten emellan som behöver åtgärdas. Ibland jobbar jag kväll eller helg, var fjärde vecka har jag jour. Då arbetar jag med allt från att åtgärda punkteringar till att reparera kylaggregat. På verkstaden är vi ungefär 10 stycken mekaniker som arbetar samtidigt. Alla har någon spetskompetens men kan också de grundliga mekaniker jobben.

Vad tycker du kännetecknar en bra lastbilsmekaniker?
Att man är självgående och kreativ, du måste kunna hitta lösningar på olika problem som kan uppstå. Exempelvis om en del du behöver inte finns hemma, då får vi ofta ringa och leta delar och ibland är det tillfälliga lösningar som genomförs för att rädda kundens last. Utöver detta är det viktigt att man har ett bra kundbemötande och kan samarbeta.

Vad gör att du trivs på Bilmetro?
Det finns hela tiden nya saker att göra och det blir aldrig långtråkigt. Jag har en bra sammanhållning med mina kollegor och tycker om att jag har en del frihet. Det går att styra arbetstiderna lite och om jag behöver vara ledig är det aldrig ett problem att byta med någon. Vi ställer upp för varandra när det behövs. Utöver detta får jag mycket utbildning inom all ny teknik och det gör att jag utvecklas hela tiden.