Gå till innehållet

Säljare

Här kan du läsa mer om yrket "Säljare" och vad det innebär.

Att arbeta som säljare av Lastbilar på Bilmetro innebär att du säljer nya bilar från märket Scania eller begagnade bilar från Bilmetro Truckshop i Uppsala. Du är stationerad på någon av våra orter och är många gånger det första mötet med våra kunder. Du arbetar med uppsökande försäljning vilket innebär en del resor.

Du ansvarar för hela försäljningsprocessen från första kundkontakt till offertstadium vidare till slutförande och uppföljning. Som person bör du vara driven, engagerad och resultatorienterad. Branschen utvecklas ständigt i form av nya tekniker och metoder vilket innebär att du som säljare också kontinuerligt utbildas inom detta.


Johan Engstrand - Säljare i Bollnäs och HudiksvallHur ser en vanlig dag ut för dig?
Jag ansvarar distriktet Hälsingland och har kontor i både Hudiksvall och Bollnäs. Detta innebär att jag inte har några fasta dagar utan åker emellan kontoren, det fungerar bäst för mig. Generellt arbetar jag med att boka och besöka potentiella kunder samt skapa offerter och genomföra uppföljningar av dem. Det är mycket arbete vid datorn men jag strävar ständigt efter att vara ute mer hos mina kunder. Oftast vill jag att kunderna kommer in till mitt kontor. Där är jag uppkopplad på alla nät och kan visa dem de produkter vi erbjuder på bästa sätt.

Eftersom mina kunder är företagskunder så möter jag dem oftast när jag är ute och åker samt via luncher och event. Till skillnad från personbilar har vi på lastbilar mer långvariga relationer med våra kunder. Vi lär känna dem och deras behov en lång tid innan ett potentiellt köp. Varje lastbil kostar mycket och det gäller att ta hand om dem på bästa sätt genom hela processen. En detalj kan exempelvis kosta 30 000 kr så det gäller att vara noggrann. Jag tar alltid mina kunder på allvar och behandlar dem lika oavsett om kunden äger två eller 122 bilar. 

Vad tycker du kännetecknar en bra lastbilssäljare?
Det är viktigt att vara trovärdig och duktig på relationsbyggande. Du måste hålla vad du lovar och lägga ett stort engagemang till varje kund. Om något blir fel så innebär det oftast mycket pengar och det är viktigt att ha koll på alla detaljer. Utöver detta bör man kunna hålla ett jämt tempo för att hinna ta hand om alla kunder. Du släpper inte kunden när du sålt en bil, uppföljning och fortsatt relation är minst lika viktigt inom denna bransch.

Jag tror inte att det är nödvändigt att komma från branschen för att kunna bli en bra lastbilssäljare. Det viktigaste är att man har ett intresse för produkten och tekniken. På så vis tar man lättare till sig information kring den.

Vad gör att du trivs på Bilmetro?
Jag tycker om produkten jag arbetar med, Scania är ett bra märke kvalitetsmässigt från produkt till verkstad. Det är något jag kan stå bakom och representera. Tillgången att kunna vidareutbilda mig inom sälj är kul och jag lägger ett stort engagemang i de kurser jag deltar i.  Jag tycker om att utmana mig själv och Bilmetro ger mig tillgång till detta. Utöver detta har jag även helt fantastiska kollegor.