Gå till innehållet

Godsservice kör hållbart med ny elhybridlastbil

Vår kund: Distributören Godsservice i Dalarna är en av de första i Sverige som kör transporter med elhybridlastbil.

Scania lanserade nyligen två nya hybridlastbilar, baserade på den nya lastbilsgenerationen. Den ena är en Plug-in hybrid och det andra är en hybrid som kan köra 10 kilometer utan avgasutsläpp, båda går väldigt tyst.

Godsservice i Dalarna är det första privata åkeriet i norra Sverige med den nya generationen elhybrider från Scania. Bilen sattes i trafik i maj och kommer främst att gå i Falun centrum.

”Vi är glada och stolta att genom denna investering kunna bidra till att Sveriges klimatmål uppnås. Vi vill också lyfta fram Godsservice som ett företag där hållbarhet har högsta prioritet. Det är viktigt både externt och internt”, säger Fredrik Fagerström, ägare och vd på Godsservice i Dalarna.

”Scania är det företag som idag har det största utbudet av lastbilar som kan köras på förnybara drivmedel. Så det är extra roligt när våra kunder tillsammans med oss vill satsa på att göra tunga transporter hållbara”, säger Johan Améen, vd på Bilmetro lastbilar som är det företag som sålt lastbilen till Godsservice.De nya hybridfordonen drivs i grunden av Scanias 9-litersmotor, en rak, femcylindrig motor som kan köras på HVO eller biodiesel. Den arbetar parallellt med en elmaskin som ger 130 kW (177 hk) och 1 050 Nm. Bilarna har ett uppladdningsbart Lithium-ion-batteri vars energifönster är satt till 7,4 kWh för att säkerställa lång batterilivslängd. Fordonen kan köras helelektriskt. I normal hybriddrift minskar bränsleförbrukningen med 18 procent och koldioxidutsläppen med upp till 92 procent beroende på val av bränsle.

Under tisdagen den 11 juni varrRepresentanter från Godsservice, Bilmetro Lastbilar/Scania, Falu kommun samt Falu Energi på plats vid råhuset i Falun.

Kontakt:
Johan Améen, vd för Bilmetro Lastbilar AB, tel: 070-921 02 10, Johan.ameen@bilmetro.se

Fredrik Fagerström, vd för Godsservice AB, tel: 070-553 32 55, fredrik@godsservice.se