Gå till innehållet

Kraftfulla världsnyheter från Scania

I slutet av september presenterade Scania ett helt nytt V8-motorprogram och Opticruise-växellåda. Dessa i kombination kan ge den nya generationen en ytterligare bränslebesparing på upp till sex procent.

Scania V8 är själva sinnebilden av hög prestanda. Med det nya uppdaterade programmet kan du nu välja mellan effekter på 530, 590, 660 eller 770 hk. Den oerhört kraftfulla motorn på 770 hk är världens starkaste serietillverkade lastbilsmotor. Det imponerande vridmomentet på 3 700 gör bland annat att backarna inte känns lika branta som förut. Utöver detta är dessa uppdaterade V8-motorer Euro 6 och godkända att köra på förnybara bränslen.

2020-11-03-Lastbilar2.jpg

Scanias nya Opticruise-växellåda ger bättre växlingar i kombination med lägre bränsleförbrukning och enastående komfort. Det nya växellådsprogrammet banar väg för bättre köregenskaper och större hållbarhet. Det bredare utväxlingsförhållandet och de lägre energiförlusterna gör det möjligt att spara upp till en procent i bränsle. Dessutom har tillgängligheten ökat tack vare ett oljebytesintervall på upp till en miljon km. Allt för att säkerställa att din lastbil alltid presterar på topp.

Scanias nya V8-drivlina är utgångspunkten för en fantastisk körupplevelse. Här kombineras fantastiska köregenskaper med enastående prestanda samt högre tillgänglighet och bränsleeffektivitet. Genom att kombinera det uppdaterade motorprogrammet med den nya Scania Opticruise-växellådan kan du uppnå bränslebesparingar på upp till sex procent.

2020-11-03-Lastbilar4.jpg

Bilmetrobladet mötte upp försäljningschef Johan Engstrand och ställde några frågor kring denna världsnyhet.

Det har fokuserats mycket på bränsleekonomi och stora besparingar med den nya generationen. Vad tror du att de nya V8 programmet kan tillföra?
- I samband med introduktionen av nya generationen Scania tog vi stora steg i bränsleeffektivitet. Nu kan vi ta ett ytterligare steg med nya V8an i samband med Opticruise-växellådan. Upp till ytterligare sex procent bränslebesparing, vilket är fantastiskt! Även vid val av de större motorer så är bränsleekonomin i fokus.

Nya generationen har en stor efterfrågan hos våra kunder. Hur stor efterfrågan tror du nya V8-programmet kommer bli hos Bilmetros kunder?
- Vi har redan märkt en stor efterfrågan och positiv respons hos våra kunder. Vi sålde faktiskt den största motorn på 770 hk redan första dagen vid lanseringen, riktigt kul! Inom vårt distrikt har vi en hög marknadsandel och många av våra kunder har verksamheter som kräver kraften hos V8. Efterfrågan av detta nya program tror jag därför kommer fortsätta att vara hög. Vi är glada att kunna erbjuda våra kunder ett brett sortiment av lastbilar, från mindre motorer med stor fokus på hållbarhet till den största motorn på marknaden.

2020-11-03-Lastbilar3.jpg

Har de nya V8-programmet några ytterligare tekniska nyheter som du vill lyfta?
- Den nya växellådan kommer med en rad nya uppdateringar. Som t ex. att den är ca 60 kilo lättare och 15 cm kortare än tidigare. Den kommer med fyra stycken backväxlar men kan beställas med åtta stycken backväxlar som kan vara bra för t ex. anläggningsbilar. I och med den nya växellådan introducerar man en ännu kraftfullare Retarder på hela 4700 Nm. Vi har även under hösten kommit med lyftbar tandem och Elektrohydrauliska servostyrningssystem (EAS) med fördelar som automatiskt styrningsretur och ett bra hjälpmedel vid sämre vägunderlag. Det är en otroligt rolig och spännande tid vi har framför oss med det breda program som Scania presenterar från sju liter 220 hk motor till marknadens största motor på 16 liter och 770 hk. Ren eldrift, hybrider, gas, etanol, HVO och RME som sagt det bredaste programmet inom hållbara alternativ. Bara ett lite axplock av alla tekniska nyheter som redan finns och kommer. Varmt välkommen att kontakta någon av våra säljare för mer information om vad vi kan erbjuda din verksamhet!