Gå till innehållet

Scania utökar elbilsprogrammet.

I mitten av september släpptes Scanias elbilsprogram.

Att en ny era med elbilar redan börjat rulla från många personbilsmärken är svårt att undgå. Men nu tar även lastbilssidan vid. Scania presenterade i mitten av september ett nytt program med lastbilar på renodlad el- och laddhybriddrift. Något som kommer kunna ha en stor betydelse för transporterna i de växande storstadsområdena runtom i världen. Denna nyhet skapar också möjligheter till större fordonsutnyttjande. Med tysta leveranser kan transportkörningarna ske långt in på natten och på tidiga morgnar och på så vis undgå bland annat trafikstockningar.

Scanias helt elektriska lastbil – som erbjuds med L- och P-seriehytter – är utrustad med ett 165–300 kWh batteripack för elmotorn på 230 kW, vilket motsvarar cirka 310 hk. Kunder kan välja antingen fem eller nio batterier där den senare ger en räckvidd av upp till 250 km på en enda laddning.

2020-11-03-Lastbilar6.jpg

Scanias plug-in hybridlastbil, som också erbjuds med L- och P-seriehytter, ger möjlighet att köra långa sträckor med förbränningsmotorn och sedan vid behov växla till eldrift i upp till 60 km. Med förnybara bränslen kan åkerierna därmed väsentligt minska sina CO2-utsläpp.

Inledningsvis är inriktningen för Scania främst inom närtrafik i städer. Under kommande år ska Scania fortsätta att utveckla utbudet av elfordon för alla områden, inklusive för fjärrtrafik och anläggningsdrift. Scanias VD Henrik Henriksson meddelade i samband med lanseringen:
– Det är med betydande stolthet vi tillkännager starten på Scanias långsiktiga engagemang inom elektrifiering. Under de närmaste åren kommer vi årligen att lansera elektrifierade produkter och vi omorganiserar för närvarande vår produktion i enlighet med målet. Av särskilt vikt är att vi inom några få år också kommer lansera el-lastbilar för fjärrtrafik, anpassade för snabbladdning under förarnas lagstadgade 45-minutersvila.

Vi på Bilmetro tror att denna utveckling kommer ha en mycket betydande roll i framtiden och väntar förväntansfullt på kommande lanseringar inom flera områden.