Gå till innehållet

Bilmetro Uppsala 10 år av utveckling

I år firar vår anläggning i Uppsala tio år i Bilmetros regim.

Året var 2010 när verksamheten förvärvades av dåvarande Möller tunga fordon. Tillväxten söderut var rätt både strategiskt och geografiskt med närhet till E4an och Arlanda samt med viktiga närliggande orter i Mellansverige. I Uppsala 2010 jobbade elva mekaniker i verkstaden och försäljningen av lastbilar var blygsam.  I dag, tio år senare, jobbar totalt 22 mekaniker i verkstaden och Bilmetro är marknadsledare inom försäljningen av Scania lastbilar. Utöver detta är Uppsala den unika ort som Bilmetro arbetar med bussar. I skrivande stund arbetar fem mekaniker med 38 gasbussar vid depån hos Nobina.

Bilmetrobladet träffade servicechef Patric Åkerfelt, verkstadschef Jens Gustavsson och säljare Per Torbratt på plats. Både Patric och Jens är nya på sina tjänster sedan september i år men gemensamt för dem alla tre är att de arbetat många år inom Bilmetro och började som mekaniker. Patric och Per arbetade båda två på anläggningen innan Bilmetro tog över verksamheten. Patric berättar att det blev en stor skillnad och ett rejält lyft när Bilmetro tog över 2010. Det var en spännande utveckling att få vara en del av.

Patric började arbeta som mekaniker för cirka tolv år sedan. Under åren har han utvecklats och jobbat som kundmottagare, verkmästare, verkstadschef och nu servicechef. Vilket ger honom en god inblick inom organisationen och om vad de olika rollerna innebär. Något som han nu kan få mycket användning av som servicechef.

2020-nr2-Reportage3.jpg

Jens började jobba i Uppsala för cirka nio år sedan och hade innan dess också arbetat vid Bilmetro Lastbilar i Gävle. Likt Patric så har Jens avancerat och utvecklats inom Bilmetro. Han har arbetat som mekaniker, verkmästare och nu verkstadschef. Både Jens och Patric berättar att de trivs mycket bra inom Bilmetro. De har en god kommunikation mellan avdelningarna och bra stämning i gruppen. Ingen är rädd att säga till om något fel, vilket är mycket viktigt för att kunna ge en bra service till våra kunder, berättar de båda. De fortsätter:
- Kunden är alltid i fokus. Även om vi har ett högt tryck på vår verkstad så försöker vi alltid att få in ärenden när det uppstår akuta driftstopp hos våra kunder. Jens berättar att det dagligen är en balansgång men att de alltid försöker få in kundens bil inom en rimlig tid.

2020-nr2-Reportage2.jpg

Per började jobba som mekaniker för 15 år sedan och har under åren jobbat som både verkmästare och servicechef innan han valde att börja som säljare hos Scania i Stockholm. Efter cirka två år valde han att komma tillbaka till Bilmetro och arbetar numera som säljare med utgångspunkt i Uppsala. Han trivs mycket bra på sitt jobb och berättar:
- Jag har trevliga kunder och kollegor, det är roligt att gå till jobbet. Genom att komma tillbaka till Bilmetro så kan jag hjälpa mina kunder på ett mer personligare plan än tidigare. Min tekniska bakgrund underlättar min förståelse för de lastbilar jag säljer och på så vis kan jag hänvisa mina kunder till de rätta produkterna.
 Att kunna utvecklas inom Bilmetro är något som prioriteras i hög grad. Samtidigt som Bilmetrobladet var på plats så hade en gymnasieskola i närheten studiebesök. Patric berättar att både gymnasieelever med inriktning mot tunga fordon samt APL vuxenutbildning har möjlighet till praktik hos Bilmetro. Han fortsätter:
- Vi har två praktikanter åt gången i vår verkstad. Visar de framfötterna och presterar bra så kan de ofta leda till en provanställning. Vi har flera stycken som numera är anställda hos oss som började den vägen.

2020-nr2-Reportage4.jpg

Hos anläggningen i Uppsala har Bilmetro många tjänster att erbjuda dig som kund. På verkstaden utförs reparationer, service och enklare skadearbeten. Krävs ramriktning, behöver bilen skickas till Bilmetro i Gävle. Sedan två veckor tillbaka installerades en axelmätningsutrustning som i skrivande stund sätts i drift.
-Med denna kommer vi bland annat kunna erbjuda hjulinställningar i samband med service, berättar Jens.
Utöver detta finns en stor tvätthall som används frekvent av kunder samt tankning av både diesel, HVO och RME. I anslutning till huvudbyggnaden ligger Bilmetro Truckshop, ett av Sveriges största center för begagnade lastbilar. Från och med i år ligger även Scania Hyr, Bilmetros uthyrningsverksamhet i direkt anslutning till verkstaden.

I samband med att verksamheten bytte ägare 2010 så har både omsättning, antalet medarbetare och arbetsglädjen hos medarbetarna ökat markant. Verkstaden och försäljningen har ett nära samarbete vilket gynnar verksamheten och servicen till dig som kund.

Bilmetrobladet nr 2-2020