Gå till innehållet

Karlsson Åkeri i Uppsala

Bilmetrobladet har träffat Robert Karlsson, tredje generationen i Karlsson Åkeri i Uppsala. KÅAB som företaget kallas, startades 1989 av Roberts pappa Thomas och farfar Leif.

Företaget har nio chaufförer och åtta bilar som dagligen transporterar alla typer av gods främst runt Uppsala med omnejd. Hälften av vagnparken är Euro5- och hälften Euro6 bilar varav den senaste är en Scania R580 V8 RME.

På frågan om varför det blev just denna bil svarar Robert
- Vi har bra erfarenheter av våra tidigare Scaniabilar som vi tycker håller en jämn och hög kvalitet. Att den drivs med RME var ett självklart val, dels handlar det om att ta ansvar för miljön vilket våra uppdragsgivare också kräver men sen handlar det även om att hålla ner utgifterna.
Den här bilen går fantastiskt bra, både förbrukning och styrkan är minst lika bra som med diesel. Eftersom bilen är ny har den inte hunnit gå så många timmar än men snittförbrukning ligger just nu på 4,3 liter milen vid 83 km/h körning!
Det är verkligen en bra bit under mot vad vi räknat med.
Vi har även en bra relation med Bilmetro här i Uppsala. Jag har varit med från start och byggt den här bilen och jag har nog varit ganska petig ibland, det blir ju som ens eget barn. Men det är aldrig några problem säger Robert och skickar iväg några pluspoäng till Servicemarknadschef Per Torbratt.

När vi lite senare får chansen att fota bilen är Robert så klart med och visar på alla detaljer.
- Vi försöker hålla bilarna ”rena” men ha tillbehör och detaljer som fyller en funktion som till exempel riktigt bra ljusbågar. Eller inbyggnationen med plåtarna som ska skydda mot smuts. De är specialbeställda från Jens Söder och DHinox och tillverkade med millimeterprecision, dem är jag riktigt nöjd med. Fast sen är det självklar roligt att få gå loss lite ibland, som interiört fortsätter Robert och bjuder in oss i hytten där beige med röda LED lampor dominerar.
-Personligen tror jag att man som chaufför, är mer rädd om bilen och tycker det är roligare att köra, om bilen är en snyggt utrustad. Man blir King of the Road helt enkelt avslutar Robert, hakar på släpet och försvinner ut på vägarna igen...

Bilmetrobladet nr 2-2015