Gå till innehållet

"Det här är det bästa Scania har gjort".

Nya generationen Scania med tio års utvecklingsarbete och drygt en miljon körda mil under utprovningarna. Bilmetrobladet gav sig ut och intervjuade fem åkerier för att få reda på hur de upplevt den nya bilen hittills.

"Det här är det bästa Scania har gjort". - Ivan Sundgrens Åkeri AB

Nya generationen Scania med tio års utvecklingsarbete och drygt en miljon körda mil under utprovningarna. I skrivande stund har det gått cirka ett år sedan den nya lastbilen introducerades och ett antal av våra kunder har haft bilen i cirka ett halvår. Bilmetrobladet gav sig ut och intervjuade fem åkerier för att få reda på hur de upplevt den nya bilen hittills.

För att citera en av det tillfrågade åkarna: ”Det här är det bästa Scania har gjort, det går inte att undvika skryta om bilen”. En sak är säker, nya generationen har överträffat alla tillfrågade åkeriers förväntningar. Komforten, växellådan och sist, men absolut inte minst, bränsleförbrukningen är de tre saker som våra kunder nämnde mest frekvent.

Scania har arbetat mycket med aerodynamiken, den genomtänkta designen skapar mindre luftmotstånd vilket resulterat i fantastiska siffror kring bränsleförbrukningen. Av de tillfrågade åkerierna fick vi höra fantastiska siffror, mellan cirka 0,4 upp till över 1 liter mindre per mil drar de nya bilarna jämfört med äldre modeller. Nya Scania R500 tycks visa de bästa siffrorna hittills. Ett av åkerierna berättade att den nya bilen låg på cirka 3,7 l/mil, jämfört med konkurrerande märke som låg på 5,2 l/mil. Det påvisar verkligen vilken rejäl sänkning i bränslekostnader den nya generationen Scania lyckats med.


"Helheten, det totala konceptet bidrar till en trivsam vardag". - Oves Tank & Frakt AB.

Utöver bränsleförbrukningen är även alla mycket imponerade av hur mjukt och tyst den nya bilen går. En åkare förklarar ”Imponerande hytt som ger bättre överblick och går väldigt tyst, det ger en personbilskänsla”. Nya bilen är bättre än tidigare modell både interiört och exteriört, med högre komfort och mjukare växellåda.

Flera av de tillfrågade menar på att det märks att det är en helt ny- och genomtänkt lastbil. Ett ord som upprepades under ett flertal intervjuer var: testa! Den nya generationen måste testas och upplevas för att känna skillnaden. ”Helheten, det totala konceptet med bilen bidrar till en trivsam vardag” för att citera ytterligare.

En chaufför gav ett mycket roligt men givande citat efter att ha kört den nya generationen i ett halvår: ”Jag ska gifta mig med den här bilen!”. Vi på Bilmetro Lastbilar kan inte annat än att hålla med. Den nya generationen Scania har satt en helt ny standard inom transportbranschen.

Bilmetrobladet nr 2-2017


Forslunds Bulktransport AB.


Månkarbo Frakt AB.Valbo Transport AB.