Gå till innehållet

Stort intresse för miljötankning.

Vi fick en pratstund med Michael Nygard som är Logistikansvarig på Grönsakshallen i Mora och passade på att fråga vad han tycker om ett antal punkter.

Allt fler åkerier i Sverige vill minska sina utsläpp genom att tanka fossilfritt bränsle. Scania är ledande inom utveckling av motorer för biobränslen och vi är stolta över att nu kunna erbjuda tankning av högkvalitativ RME på flertalet av våra anläggningar. 
Gävle och Borlänge har vi varit igång sen 2014 och fr.o.m april 2015 kan du nu också tanka i Bollnäs, Hudiksvall, Mora och Uppsala.

Förbrukningen.
Vi kan inte se någon som helst merförbrukning jämfört med vanlig diesel

Driftsäkerheten.
Vi har inte haft några oplanerade stopp över huvud taget för och då har vi ändå kört i ett år nu. En fördel är ju att om något händer (t.ex. en trasig pump eller brist på RME) är det bara att tanka vanlig diesel. Och sedan gå tillbaka till RME vid nästa tankning.

Underhållet på fordonen.
Vi bytte bränslefilter innan vi började tanka RME och sedan har vi bytt två gånger till inom ganska kort tid och det fungerade för oss. Trots att bilen har några år på nacken har vi inte haft några problem med varken olja eller tätare serviceintervaller.

Lönsamheten.
När vi började köra RME räknade jag ut att skillnaden i pris var ungefär 24 kronor per mil. Nu har dock dieselpriset sjunkit men det skiljer fortfarande ca 1 krona per liter till RMEs fördel. Sen tycker jag ju att den största vinsten är vår miljö som inte behöver ta emot lika mycket utsläpp vilket självklart lirar bra ihop med vad Grönsakshallen som företag står för!

Att Bilmetro uppför tankanläggningar i området.
Det är perfekt för oss i Mora! Nu kommer vi att kunna tanka alla våra Scania-bilar. Innan har vi bara kunnat få RME i Gävle eller Borlänge men nu kan vi utöka med fler antal bilar som kan köra miljövänligare. Vi har för övrigt i dagarna beställt en ny Scania som självklart är en RME-bil anslutar Michael.

Bilmetrobladet nr 1-2015