Gå till innehållet

Sören Thyr

Bilmetro Lastbilar levererar ca 200 nya Scania per år. En av de senaste i raden är en R480 till Sören Thyr i Gävle. 

Vi bestämde oss för att följa med bilen ett par timmar och möter upp Rickard Ljunggren. Han har bara haft bilen i ett par veckor och den luktar fortfarande nytt när vi sätter oss i hytten.
- ”Den är fantastisk” utbrister Rickard spontant och sätter kurs mot Gävle Hamn där han ska hjälpa Kustbevakningen att lyfta en RIB båt.
- Den största skillnaden mot den tidigare bilen är arbetsmiljön säger han och slår ut armarna och pekar runt i hytten. Och att bilen bl.a. är utrustad med 2-pedals opticruise vilket gör att körtempot blir lugnare och behagligare. Det i sin tur leder ju även till lägre bränsleförbrukning.

På plats i hamnen får vi se kranen, en HIAB 855 ”in action”. 
- Med förlängningsjiben når den 34 meter rakt upp och 31 meter i sidan. I ytterläget kan den lyfta 700 kg och utan jib 3,5 ton. Mest blir det att lyfta manskapsbodar och containrar på byggen medn det finns även en del specialfunktioner på bilen som kölficka och hydrauliska båtstöttor för båttransporter. Rickard fortsätter med energi att förklara funktioner och detaljer på bil och kran medan han sätter ner båten i vattnet. 
På frågan varför det blev just en Scania svarar han
- Bilmetro erbjöd den bästa helhetslösningen samt att Scania var mest flexibla gällande tekniska lösningar för de funktioner vi behövde. 
- Bilmetrobladet säger tack för att vi fick följa med och önskar lycka till med nya bilen.

Bilmetrobladet nr 1-2012