Gå till innehållet

Fordonstekniker

Här kan du läsa mer om yrket "Fordonstekniker" och vad det innebär.

Att arbeta som fordonstekniker på Bilmetro innebär att du genomför felsökningar, service och reparationer på person- och transportbilar i någon av våra märkesverkstäder. Vilka märken du arbetar med varierar beroende på vilken ort du är stationerad på.

För att kunna arbeta som fordonstekniker krävs att du har en grundläggande fordonsteknisk utbildning samt gärna vidareutbildning inom branschen, men det sistnämnda är inget krav. På Bilmetro utbildas du löpande för att ständigt vara uppdaterad och besitta spetskompetens inom ditt område.

Din arbetsplats är i verkstaden på någon av våra orter. Du arbetar i team men under eget ansvar och har dagligen ett nära samarbete med fordonstekniker, servicerådgivare och reservdelspersonal. Du möter även kunder och leverantörer samt har ett stort intresse för att ge en bra service.

Fredrik Lindström – Fordonstekniker i GävleHur ser en vanlig dag ut för dig?
Min arbetsdag börjar vanligtvis klockan sju på morgonen, men en del veckor arbetar jag kväll och då börjar dagen klockan halv fyra på eftermiddagen. När jag arbetar dagtid så är det ofta ett jämt flöde av arbeten. Alla på verkstaden har olika spetskompetenser och vi går olika utbildningar för att lära oss mer inom det valda området. Det finns cirka fem till sex olika inriktningar. Min spetskompetens ligger inom el och felsökningar. Oftast arbetar jag med cirka fem bilar per dag men ibland kan det vara storjobb som berör motorn vilket innebär att det kan ta två dagar med en bil.

Vid kvällsskiftet arbetar jag mest med nybilsleveranser, vilket innebär montering av stänkskydd, nummerplåtar, motorvärmare och så vidare. Vi har ett protokoll för leveransservice som vi arbetar efter.

Vad tycker du kännertecknar en bra fordonstekniker?
Det viktigaste är att man är tekniskt intresserad och tycker att det är roligt med bilar och teknik. För att bli duktig och trivas är det viktigt att vilja gå utbildningar och utvecklas samt att vara noggrann i sitt arbete. På så vis lär man sig att arbeta på rätt sätt för att klara alla arbeten under uppsatt tid.

Vad gör att du trivs på Bilmetro?
Vi är ett bra gäng på verkstaden och jag tycker verkligen om mitt yrke. Jag gör inte samma sak hela tiden utan det är en stor variation. Jag arbetar med allt från växellådor, service, extraljus till felsökningar genom datorn. Ibland stöter jag på riktiga utmaningar som innebär att jag behöver riva halva bilen innan jag hittar vart felet ligger. Att lösa sådana utmaningar ger mig en skön känsla efteråt. Utöver detta är det roligt med alla utbildningar som jag får åka på och utveckla min kompetens.

Hitta lediga tjänster.