Gå till innehållet

Skadetekniker

Här kan du läsa mer om yrket "Skadetekniker" och vad det innebär.

Att arbeta som skadetekniker på Bilmetro innebär att du genomför karosseri- och reparationsarbeten på person- och transportbilar i någon av våra märkesverkstäder. Vilka märken du arbetar med varierar beroende på vilken ort du är stationerad på.

Utifrån tydliga instruktioner från våra varumärken reparerar du plåt och plast, byter delar, genomför riktningar och förberedelser. Som skadetekniker arbetar du i team men under eget ansvar. Du möter kunder och leverantörer dagligen och har ett stort intresse att ge våra kunder en bra service.

 

Alexander Grandin - Skadetekniker i Falun


Hur ser en vanlig dag ut för dig?
Min arbetsdag startar klockan sju på morgonen och då börjar jag antingen ett nytt arbete eller fortsätter med något från dagen före. Det är sällan en reparation blir klar över en dag, jag har vanligtvis fyra-fem stycken arbeten på gång samtidigt. Det beror på att vi skadetekniker ofta samarbetar med flera avdelningar. Exempelvis om jag tar hand om en skadad bil och riktar en buckla. Sedan skickar jag vidare delen till billackeringen som lackar om den. Därefter inväntar jag den nylackade delen och monterar tillbaka den på bilen.

Jag arbetar mycket individuellt och det gäller att ha bra koll på de arbeten som är igång samtidigt. Jag reparerar både stora och små skador som exempelvis riktning av bucklor och frontplaster, byte av bakskärmar med mera. Även om jag arbetar mycket individuellt så är samarbetsförmåga viktigt då det gäller att ha bra kommunikation med de avdelningar jag skickar och tar emot delar från. I min avdelning är vi cirka nio stycken som arbetar och givetvis gäller det att ha bra kommunikation inom vår grupp också.

Vilka egenskaper tycker du kännetecknar en duktig skadetekniker?
För att bli en bra skadereparatör krävs det att du har ett stort intresse. Det är en fördel om du har stort tålamod och känsla för färg och form. Jag har gått Fordonsteknisk utbildning med inriktning inom bilskadeteknik.

Vad gör att du trivs på Bilmetro?
Vi har gott om arbete och varje dag ger en ny utmaning. Det i kombination med bra kollegor gör att jag trivs på jobbet och kan ständigt utveckla min kompetens. Jag lär mig nya saker varje dag, både från mina kollegor och mina arbetsuppgifter. Bilmetro ger mig chans att visa vad jag gå för.

Alexander tävlade i Yrkes-SM inom grenen bilskadeteknik våren 2016. Han fick då utföra arbeten som ytriktning, svetsning, plastreparation, riktbänksarbeten och EDR-riktning. Detta resulterade i att han kom på 3:e plats i Sverige!

Hitta lediga tjänster.