Gå till innehållet

Ny supermiljöbil från Volkswagen

Ny supermiljöbil från Volkswagen: laddhybriden Golf GTE prissatt och beställningsbar

Volkswagens nya supermiljöbil Golf GTE kombinerar GTI-konceptets dynamik med eldrift. Denna laddhybrid kan köras upp till 50 km på enbart el och förbrukar enligt körcykeln endast 1,5 liter bensin/100 km. Golf GTE går nu att beställa på den svenska marknaden.

Nya Golf GTE – 10 huvudfakta:

  1. Golf blir den första bilmodellen i världen som erbjuds med alla kommersiellt tillgängliga typer av drivlinor: bensin-, diesel-, bioetanol-, fordonsgas-, el- och laddhybriddrivning.
  2. Golf GTE är nu beställningsbar på den svenska marknaden. Det rekommenderade cirkapriset är från 369 900 kronor. Sverigepremiären sker i slutet av första kvartalet 2015.
  3. Sverigepremiären sker i slutet av första kvartalet 2015. 
  4. Golf GTE klassas som supermiljöbil i Sverige. 
  5. Denna laddhybrid kan köras utsläppsfritt upp till 50 km i eldriftsläget, men är också en långfärdsbil i hybridläget. Total teoretisk räckvidd är ca 940 km
  6. Låg snittförbrukning (enligt NEDC-normen) på endast 1,5 l/100 km, motsvarande CO₂-utsläpp på 35 g/km. Elmotorn förbrukar 11,4 kWh/100 km.
  7. Bensinmotorn (TSI) levererar 150 hk, elmotorn upp till 102 hk.
  8. Systemeffekten ligger på 204 hk, det maximala vridmomentet på 350 Nm.
  9. Golf GTE har en topphastighet på 222 km/h och klarar accelerationen från 0 till 100 km/h på 7,6 sekunder.
  10. Till standardutrustningen i Sverige hör bland annat 17-tums lättmetallfälgar, LED-strålkastare och radiosystemet ”Composition Media” med en 6,5"-display.

 

Volkswagen är först ut bland världens alla biltillverkare med en modellserie som erbjuder kunderna alla för närvarande kommersiellt tillgängliga drivlinor. Golf GTE rundar av Golf-familjen med en sjätte drivningstyp; laddhybriddrivning. Golf erbjuds därmed med bensin-, diesel-, bioetanol-, fordonsgas-, el- och laddhybriddrivning.

– Golf är en mycket populär bil i Sverige, det såg vi inte minst i augusti då den var den mest registrerade modellen på den svenska marknaden. Vi är nu väldigt glada att kunna erbjuda Golf i ytterligare en version där man kan köra helt utsläppsfritt, säger Sten Forsberg, chef Volkswagen Sverige.

Laddhybriden Golf GTE har en genomsnittsförbrukning (enligt NEDC-körcykeln för hybridbilar) på 1,5 l/100 km (motsvarande 35 g CO₂/km) och en räckvidd i eldriftsläget på 50 km. Den totala räckvidden för Golf GTE, som har en effekt på 204 hk, är cirka 940 km.

GTI, GTD, GTE

Namnet Golf GTE ligger i linje med redan etablerade GTI och GTD – två sportiga bilikoner i Golf-serien. GT är en förkortning för Gran Tourismo och en synonym för sportighet. 1976 var den första GTI:n själva originalet i denna klass; i dag är den världens mest framgångsrika kompakta sportbil. Bokstaven ”I” i beteckningen GTI står för bränsleinsprutning, då som nu. 1982 kompletterade ”GTD” för första gången GT-konceptet med dieselinsprutning – en andra GT-bestseller hade sett dagens ljus. De senaste versionerna av de båda Golf-sportbilarna – GTI och GTD – lanserades 2013. Nu, 2014, har Volkswagen applicerat GT-filosofins kompakta sportighet på en tredje modell – Golf GTE.


Det bästa av två världar

Nya Golf GTE drivs av två motorer: en 150 hk stark turbomatad och direktinsprutad bensinmotor (1,4 TSI) och en elmotor på 102 hk. Tillsammans levererar dessa båda motorer en systemeffekt på 204 hk.

När elmotorn används som enda drivkälla kan Golf GTE komma upp i 130 km/h. När den fulla kraften från TSI-motorn och elmotorn används, spurtar GTE upp från 0 till 100 km/h på 7,6 sekunder och topphastigheten för denna Volkswagen ligger på 222 km/h.

Men de siffrorna är endast av sekundär betydelse. Viktigare är den överlägsna elasticitet som Golf GTE erbjuder tack vare sitt maximala systemvridmoment på 350 Nm – ett vridmoment som får Golf GTE att sticka ut rejält från samtliga konkurrerande laddhybrider i klassen. Trots sin effekt och sitt vridmoment är Golf GTE en av världens mest effektiva bilar.

Om man oftast kör kortare sträckor till vardags, kan man köra utsläppsfritt i eldriftsläget ”E-mode”. När man kommer hem på kvällen, laddar man helt enkelt batteriet från ett vanligt hushållsuttag i cirka 3 timmar och 45 minuter (tills det är fulladdat), så är allt klart igen. Om man ”tankar” batteriet i en laddbox (i garaget eller i hemmet) eller på en allmän laddningsstation, räcker cirka 2 timmar och 15 minuter för att ladda batteriet fullt.

Tack vare de intelligenta reglermöjligheterna för Golf GTE kan föraren också vid längre resor se till så att det endast är den utsläppsfria elmotorn som används på slutmålet om detta exempelvis är en stad. Det här betyder att Golf GTE är en dynamisk och extremt ekonomisk allroundbil för långa resor, och kan samtidigt vara en utsläppsfri bil.

Med Golf GTE kan Volkswagen erbjuda alla de drivsystem som är kommersiellt tillgängliga i nuläget till Golf-familjen. Volkswagens konstruktörer har skapat de förutsättningar som krävs för att högvolymsmodeller, som Golf, ska kunna förses med alla typer av drivning.

Golf-modeller med bensin-, diesel-, bioetanol, fordonsgas, el- och hybriddrivningar kommer att tillverkas vid Volkswagens fabriker – vilket gör att företaget kan erbjuda en Golf som är skräddarsydd på ett optimalt sätt för varje kunds individuella krav. Utvecklingsarbetet fortgår kontinuerligt och på sikt kan även andra drivsystem vara aktuella, exempelvis en bränslecellsdriven Golf.

Laddhybridsystemet i Golf GTE

Nya Golf GTE drivs av en 150 hk stark turboladdad och direktinsprutad bensinmotor (1,4 TSI) och en elmotor på 102 hk. Tillsammans levererar de båda motorerna en systemeffekt på 204 hk. Elmotorn får sin ström från ett högvoltsbatteri av litiumjon typ. Kapaciteten för det vätskekylda batteriet är 8,7 kWh. Batteriet laddas via ett uttag som sitter placerat bakom VW-märket i kylargrillen fram. Batteriet väger 120 kg, och tjänstevikten för Golf GTE är 1 599 kg.

Växellådstypen som Volkswagen använder här är en 6-stegad DSG-växellåda med 3 kopplingar, speciellt framtagen för hybridbilar. Volkswagen har integrerat elmotorn i växellådshuset. Till drivkomponenterna hör också kraftelektroniken (som omvandlar batteriets likström till växelström för elmotorn) och en laddare. En elektromekanisk bromsservo och en eldriven luftkonditioneringskompressor säkerställer att bromssystemet och klimatanläggningen fungerar på ett optimalt och energieffektivt sätt, även i eldriftsläget, då Golf GTE endast drivs av sin elmotor.

Fem olika drivlägen – blir elbil med en knapptryckning

Golf GTE kan köras i fem olika drivlägen:"E-mode", "GTE mode", "Battery Hold","Hybrid Auto” och "Battery Charge". När bilen startas kör den automatiskt igång med det utsläppsfria eldriftsläget ”E-mode”. Bilen uppträder då som en e-Golf. Bilen startar bara med TSI-motorn om batteriet inte har tillräcklig laddningsnivå eller vid mycket kall utomhustemperatur.

Vid urladdat batteri eller när föraren kräver mer effekt kopplas drivsystemet automatiskt över till läget "Battery Hold", som betyder att "E-mode" är avaktiverad och Golf GTE beter nu som ett hybridfordon. I det här läget laddas batteriet regenerativt under inbromsning och vid minskad hastighet. Bilen använder automatiskt TSI- och elmotorn växelvis eller båda enheterna tillsammans, beroende på körsituationen. Föraren kan själv välja "Batteri Hold"-läget när som helst från ”Car”-menyn i radiodisplayen.

När föraren drar växelspaken från "D" till "B" ökas intensiteten av batteriregenereringen och Golf GTE ökar då laddningen till batteriet. Detta kommer särskilt väl till pass vid körning i kraftigt medlut.

Med en enkel knapptryckning, till vänster om växelspaken, kan föraren till exempel växla över till eldriftsläget ”E-mode” för att köra utsläppsfritt med sin Golf GTE. I eldriftsläget kan GTE nå en topphastighet på 130 km/h och räckvidden i detta eldriftsläge är cirka 50 km (vid fulladdat batteri och beroende på utomhustemperatur och körstil).

Föraren kan också använda GTE-knappen, även den placerad till vänster om växelspaken, för att växla över till ett läge döpt efter bilen – ”GTE mode” – som lockar fram en utpräglat sportig sida hos denna nya Golf. Symbolen för "GTE mode" visas nu i kombiinstrumentet.

Föraren (och passagerare) märker följande: egenskaperna hos gaspedalen, växellåda och styrning ställs omedelbart om för sportigare körning, liksom TSI-motorn som blir mer prestandaorienterad. Om bilen är utrustad med tillvalet adaptiv chassireglering (DCC) ställs de elektroniskt justerbara stötdämparna om från "Normal" till "Sport".

I "GTE mode" arbetar TSI-motorn och elmotorn dessutom tillsammans, så kallad "boosting", som framkallar en maximal systemeffekt på 204 hk och ett maximalt vridmoment på 350 Nm. När TSI-motorns fulla kraft utnyttjas klarar laddhybriden 0-100 km/h på 7,6 sekunder, vilket kan jämföras med dieseldrivna Golf GTD som gör 0-100 km/h på 7,5 sekunder.

Andra lägen kan också ställas in från en meny i radiodisplayen: "Hybrid Auto" och ”Battery Charge”. ”Hybrid Auto” innebär att den energi som har lagrats i högspänningsbatteriet används för att stödja TSI-motorn, vilket minimerar bränsleförbrukningen. I läget "Battery Charge" laddas istället batteriet med hjälp av TSI-motorn. Från denna meny kan föraren även växla till "E-mode" eller "Battery Hold", som beskrivits ovan.

Den svenska marknaden

Golf GTE har svensk premiär i slutet av första kvartalet 2015, men är redan nu prissatt och beställningsbar. Det rekommenderade cirkapriset är 369 900 kronor. Bilen är klassad som supermiljöbil i Sverige.

Golf GTE har motsvarande standardutrustning som Golf GTI, exempelvis radiosystemet ”Composition Media” med en 6,5"-display och Bluetooth handsfree, sportstolar med ”Clark” med rutig tygklädsel ”Clark”, regnsensor, servostyrning ”Servotronic Sport” med variabel utväxling, svart innertak, metallklädda pedaler, färddator Premium med flerfärgsdisplay, 2-zons klimatanläggning ”Climatronic” och multifunktionsratt.

Annat som är standard på Golf GTE är LED-strålkastare, LED-bakljus, 17”-lättmetallfälgarna ”Sevilla”, däck med optimerat luftmotstånd samt Car-Net med e-remote.

Tittar vi på säkerheten är följande standard: adaptiv farthållare (ACC) inklusive Front Assist och autobromsen City Emergency Brake, sju krockkuddar inklusive knäkrockkudde på förarplatsen, multikollisionsbroms, Pre-Crash passagerarskyddssystem, trötthetsvarnare och elektromekanisk parkeringsbroms inklusive Auto Hold-funktion.

I Sverige erbjuds tre prisvärda paket; Dragpaket, Pluspaket och Förarassistanspaket. Golf GTE går att utrustas med dragkrok.