Gå till innehållet

Passat GTE - “Årets smartaste bil”

Tidningen Motor som ges ut av Motormännens Riksförbund utser varje år ”Årets smartaste bil”. I år går utmärkelsen till Volkswagens nya laddhybrid Passat GTE.

För att uppfylla kriterierna för ”Årets smartaste bil” ska bilen vara säker, miljösmart, ekonomisk och praktisk. Enligt juryn är det Volkswagens nya laddhybrid Passat GTE som bäst har blandat dessa egenskaper.

I tidningen Motor kommenterar Motormännens vd Fredrik Daveby utnämningen:
– Till arbetet, affären, förskola och fritidsaktiviteter, bilen är en viktig del för att klara av livspusslet. Den svenska genomsnittsbilen körs cirka fyra mil per dag, 75 procent av körsträckorna är kortare än så. ”Årets smartaste bil” är en laddhybrid med klassledande säkerhet, hög komfort och fina utrymmen. Med ström från förnybara energikällor kan många av vardagens resor göras utsläppsfria. Bilen är en viktig del av en levande landsbygd och stad, med ”Årets smartaste bil” är vi ett steg närmare ett mer hållbart samhälle.

– Vi är mycket glada och stolta över denna fina utmärkelse och ser fram emot lanseringen av ”Årets smartaste bil”. Passat är en bil som passar svenska förhållanden perfekt och med GTE blir den en mycket viktig kugge i Volkswagens omfattande satsning på elektrisk mobilitet, säger Sten Forsberg, chef för Volkswagen Sverige.

Passat GTE lanseras på den svenska marknaden innan årsskiftet och kommer både som sedan och Sportscombi. Bilen är redan nu beställningsbar och kostar från 409 900 kr (Sportscombi: 419 900 kr), exklusive supermiljöbilspremien som den är berättigad till.

Laddhybriddrivningen består av en turboladdad direktinsprutad bensinmotor (TSI) kombinerad med en elmotor som hämtar sin laddning från ett externt, eller i Charge-läge, återuppladdnings-bart litiumjonbatteri.

Passat GTE kan köras upp till 50 km i helelektriskt läge. I GTE-läget då både bensin- och elmotorn används har bilen en systemeffekt på 218 hk och 400 Nm i vridmoment. Enligt den standardiserade körcykeln NEDC är den blandade förbrukningen endast 1,6 l/100 km, vilket motsvarar 37 g CO₂/km. Vid körning på ren eldrift är elförbrukningen 12,2 kWh/100 km (Sportscombi: 12,4 kWh/100 km).

På den svenska marknaden erbjuder Volkswagen idag elbilarna e-Golf och e-up! samt laddhybriderna Golf GTE och Passat GTE.

Detta är sjunde året som Motor utser ”Årets smartaste bil” och det är andra gången som en Volkswagen vann utmärkelsen. År 2012 vad det småbilen up! som utsågs.

Länkar:
Läs mer om Passat GTE här eller i pdf
Läs mer om utmärkelsen "Årets smartaste bil" på motormannen.se