Gå till innehållet

Volkswagen Touran - Årets Familjebil

Ett meriterat gäng svenska motorjournalister har sagt sitt: nya Volkswagen Touran är Årets Familjebil!

Utmärkelsen Årets Familjebil delas varje år ut av tidningen Motorföraren. I år har man utsett nya Volkswagen Touran – som lanserades i Sverige i början av hösten – till vinnare.

Priset har delats ut sedan 1996 och det är andra året i rad som en bil från Volkswagen tar hemdet. Förra året blev det seger för nya Passat.
I juryn sitter några av Sveriges kunnigaste och mest lästa motorjournalister. I årets jury ingick: David Jakobsson, Expressen; Rolf Gildenlöw, TT; Mikael Stjerna, Teknikens Värld; Ola Thelberg,Mittmedia; Robert Collin, Aftonbladet; Stefan Nilsson, Gota Media; Gustav Liljeberg, Motorföraren, Staffan Swedenborg, frilans och Alrik Söderlind, auto motor & sport.
Så här säger några av juryns medlemmar i sina utlåtanden:
– Det här ju så här en familjebil ska se ut, säger Robert Collin, Aftonbladet.
– Perfekt för den växande familjen då den är sjusitsig med två extrasäten bak avsedda för kortare turer eller korta personer. Säker också med nio krockkuddar och med så gott som alla säkerhetssystem som standard, säger frilansaren Staffan Swedenborg.
I sin bedömning tar juryn hänsyn till bland annat miljö, säkerhet och ekonomi.

– Att en Volkswagen vinner detta pris för andra året i rad är väldigt glädjande. Det visar att vi har rätt bilar för den svenska marknaden. Touran är en bil som uppskattas mycket för sin flexibilitet och säkerhet och vi kan konstatera att juryn för Årets Familjebil har samma syn på det som våra kunder, säger Sten Forsberg, chef för Volkswagen Sverige.


Nya Touran är längre (+130 mm), bredare (+41 mm) och lägre (-6 mm) än sin föregångare. Vikten har kunnat sänkas med 62 kg.


De nyutvecklade Fold-Flat-sätena kan fällas så att lastrumsgolvet blir nästintill plant vilket ökar mångsidigheten och variationsmöjligheterna.


Nytt utbud av infotainmentutrustning – nu för första gången med AppConnect som samlar smartphonegränssnitten Apple CarPlay, Android Auto och MirrorLink. AppConnect är standard på den svenska marknaden.


Den 7-sitsiga versionen är standard på den svenska marknaden.