Gå till innehållet

VW-Bussen bäst igen

Volkswagen Transporter, som den klassiska Folkabussen heter officiellt, har för tredje gången tilldelats den prestigefyllda internationella utmärkelsen International Van of the Year.

Det är den sjätte generationen (T6) av den legendariska Folkabussen som ännu en gång blivit ”Årets Transportbil”. Även de två föregående generationerna Transporter T4 och T5 hedrades på sin tid (1992 respektive 2004) med denna utmärkelse, medan de tre första generationerna (från 1950, 1967 och 1978) är äldre än Van of the Year, som först delades ut 1992.
Utmärkelsen International Van of the Year (IVOTY), en av de mest prestigefyllda utmärkelserna för kommersiella fordon, röstas fram av en expertjury bestående av branschjournalister från 24 europeiska länder. VW Transporter T6 med nya högeffektiva Euro 6-motorer presenterades i juni i år i Stockholm och nu har den utsetts till Van of the Year 2016. Segern var övertygande och T6 fick hela 98 poäng av juryn medan närmaste konkurrent fick nöja sig med 68.
“Priset belönar tillverkare av kommersiella fordon som gör en viktig insats för att höja nivån på effektivitet och hållbarhet inom transportväsendet med särskild tonvikt på miljö och säkerhet, och Volkswagen T6 anser vi har gjort detta på ett utmärkt sätt i sin senaste version”, säger ordföranden för juryn, Jarlath Sweeney från Irland.
– Vi är både glada och stolta över den här utmärkelsen. Det här visar att vi ligger i teknikens framkant både avseende drivlinor som säkerhetssystem. Jag kan också konstatera att vi står starka och hävdar oss mycket väl mot våra konkurrenter på alla plan, kommenterar Hans Turemark, märkeschef för VW Transportbilar i Sverige.

Bakgrundsfakta

Volkswagen Typ 2 presenterades 1949 och serieproduktionen inleddes 1950 (VW Typ 1 var förstås ur-Folkan, den klassiska ”Bubblan”). VW Typ 2, som kallas Transporter i Sverige men snabbt blev ”Folkabussen” med hela svenska folket, var världens första MPV, Multi Purpose Vehicle, långt innan detta begrepp var uppfunnet.

Totalt har sex generationer VW-bussar tillverkats i drygt tolv miljoner (12 000 000) exemplar. Liksom tidigare generationer finns dagens T6 i massor av olika versioner. Transporter finns som pickup med enkel eller dubbelhytt, som skåp och som kombi, alla i en mängd olika utföranden. Multivan och Caravelle är personbilsregistrerade bussversioner och Californiaär en campingversion.
Dagens Folkabuss finns med sex olika motorer (från 84 till 204 hk), fyra olika växellådor och med fram- eller fyrhjulsdrift. Lastkapacitet upp till 9,3 kubikmeter och nästan 1 000 kilo.
International Van of the Year instiftades 1992. Den första bilen som hedrades med utmärkelsen var Volkswagen Transporter T4. Svensk jurymedlem är Anders Karlsson på Transport & Logistik iDag.


Pressmeddelandet på Cision