Gå till innehållet

Världspremiär i Kina: Volkswagen T-Prime Concept GTE

På bilsalongen Auto China i Beijing presenterar Volkswagen en ny konceptbil som visar upp en ny, sportig och elegant design för fullstora SUV:ar. T-Prime Concept GTE är en högteknologisk laddhybrid med digital interiör. 

10 huvudfakta om T-Prime Concept GTE:
1. Med T-Prime Concept GTE presenterar Volkswagen en av världens mest avancerade fullstora SUV:ar
2. Sportig och elegant tar T-Prime Concept GTE designen för fullstora SUV:ar till en ny nivå
3. Systematisk digitalisering kännetecken för T-Prime Concept GTE
4. Innovativa displayer och reglage ger nya möjligheter till interaktivitet
5. Active Info Display smälter samman med infotainmentsystemet bakom en skiva av glas och bildar en ”Curved Interaction Area”
6. Interiören har utformats för att vara en avkopplande miljö där den digitala styrningen nu mer än någonsin är fokuserad på användaren
7. SUV:en är en laddhybrid med en systemeffekt på 381 hk och ett vridmoment på 700 Nm
8. Räckvidden vid eldrift är 50 km (enligt NEDC ECE-R101)
9. Bränsleförbrukning: 2,7 l/100 km blandad körning (enligt NEDC ECE-R101)
10. T-Prime Concept GTE accelererar upp från 0 till 100 km/h på 6,0 sekunder – topphastigheten ligger på 224 km/h

Konceptbilen T-Prime Concept GTE ger en försmak av morgondagens SUV (Sport Utility Vehicle) från Volkswagen. En fullstor SUV med laddhybrid-drivlina och fyrhjulsdrift. Utsläppsfri i stan och i terrängen. Ett modernt uttryck för bilen, i helt ny design. I bilen har Volkswagen integrerat sitt nya digitala display- och reglagekoncept ”Curved Interaction Area”. Denna svängda infotainmentdisplay smälter samman med de interaktiva displayerna och reglagen och är en verklig innovation. Resultatet är ett nytt gränssnitt mellan människa och maskin som inte bara är intuitivt och exakt utan också elegant och kul att använda.

De digitala finesserna har integrerats i en interiör som gjorts till en verkligt avkopplande miljö. Här känner man sig som hemma. T-Prime Concept GTE:s ambition är att vara ett mångsidigt och idealiskt alternativ till klassiska fordonskoncept. Utställningsbilen kombinerar det bästa av vad bilvärlden har att erbjuda: den är bekväm som en sedan, rymlig som en kombi, erbjuder utmärkt driv och grepp (tack vare banbrytande chassiteknik), smidig som en sportsedan och, med sin innovativa drivteknik, effektiv som en småbil.

Volkswagens SUV-offensiv

I framtiden planerar Volkswagen att erbjuda kunderna en spännande SUV-modell i alla relevanta marknadssegment. Produktoffensiven inleds i vår med lanseringen av nya Tiguan som också kommer att finnas med förlängd hjulbas på vissa marknader, däribland Sverige. I de högre klasserna följs detta av en ny mellanstor SUV (för USA och Kina) samt av populära Touareg och en bil som i mycket liknar T-Prime Concept GTE. Samtidigt kommer två nya SUV-modellserier att göra debut: i Golf-klassen kommer en SUV som går i samma stil som konceptbilen T-Roc, medan den T-Cross Breeze som presenterades i Genève anger färdriktning för Polo-klassen.

SUV-marknaden blomstrar i hela världen. Speciellt gäller detta segmentet stora C-SUV:ar, som T-Prime Concept GTE klassar in i. Prognoserna för den kinesiska marknaden pekar på en tillväxt med 18 % 2017-2023, i Europa och Ryssland kan den till och med komma att uppgå till 26 %. Globalt beräknas årsvolymen av exklusiva SUV:ar redan år 2020 nå en ny milstolpe: 2 miljoner. Med nya T-Prime Concept GTE går nu Volkswagen denna trend till mötes genom att introducera en av världens mest avancerade bilar.

Ett tekniskt mästerverk

Alla displayer och reglage i T-Prime Concept GTE är helt digitala. Det finns inte längre några knappar av konventionellt slag i kupén. Dessa har istället ersatts med gest- och röststyrningssystem, pekskärmar och beröringskänsliga ytor. Aldrig någonsin har handhavandet av bilen varit så enkelt, intuitivt och kul.

Samtidigt ser nya assistanssystem till att göra körningen ännu säkrare. I denna SUV, är halv-autonom körning inte längre endast en vision. En av de många innovationerna är laddhybriddrivningen. Denna gör inte bara T-Prime Concept GTE praktiskt taget ljudlös vid eldrift utan också utsläppsfri upp till 50 km per laddning. Den nya, dynamiska designen är en avspegling av det innovativa teknikkonceptet som gör den fullstora Volkswagen-SUV:en sportigare, elegantare och ännu nu mer progressiv och ger den en ännu kaxigare look på vägen.

Bilen smälts samman med den virtuella världen

Utvecklingen av T-Prime Concept GTE har letts av Frank Welsch, styrelseledamot med ansvar för teknikutveckling, och Klaus Bischoff, Volkswagens chefsdesigner.
− Med denna SUV har vårt team skapat en karismatisk och sportig allroundbil som imponerar med sin pondus och kraftfulla utstrålning. Konceptbilens progressiva interiör speglar vår tids önskan om digitala lösningar. Det är, för att uttrycka sig enkelt, kul med displayer och reglage som uteslutande består av pekskärmar, gest- och röststyrningssystem och beröringskänsliga ytor och kunna växla bilen elektroniskt ”by wire”, säger Klaus Bischoff.

Den interaktiva digitala instrumenteringen Active Info Display och infotainmentsystemets skärm (som för första gången i en bil är böjd), smälts i T-Prime Concept GTE samman till en enda enhet kallad ”Curved Interaction Area” – ett multifunktionellt och interaktivt displaylandskap.
− Denna typ av gränssnitt mellan människa och maskin kan mycket snart komma att bli norm i toppsegmentet, säger Welsch och fortsätter:
− Framstegen är uppenbara här, eftersom bilen smälter samman med den virtuella värld som i dag ter sig så verklig. Samtidigt ser en lång rad assistanssystem till att säkerheten och bekvämligheten ombord i T-Prime Concept GTE ligger på högsta nivå. Dessa system rymmer massor olika teknologier och gör exempelvis halvautomatisk parkering möjlig.

Laddhybrid med fyrhjulsdrift

Konceptbilen drivs av en turboladdad bensinmotor och en elmotor (extern laddning eller laddning under färd) med en systemeffekt på 381 hk. När batteriet (som har en kapacitet på 14,1 kWh) är tillräckligt laddat, börjar T-Prime Concept GTE alltid färden i det helelektriska drivläget ”E-Mode”, precis som övriga GTE-modeller från Volkswagen. Bilen kan köras upp till 50 km på eldrift, helt utan lokala utsläpp.

I ”GTE”-läget samarbetar elmotorn (som sitter inbyggd i samma enhet som den 8-stegade automatväxellådan) med bensinmotorn: en 4-cylindrig, turboladdad 2,0-liters TSI-motor. Elmotorn utvecklar en effekt på 136 hk och har ett maximalt vridmoment på 350 Nm, medan TSI-motorn levererar 252 hk och 370 Nm. I ”GTE”-läget och vid boosting (kickdown) står den fulla systemeffekten och ett vridmoment på 700 Nm till förarens förfogande.

T-Prime Concept GTE är utrustad med 4MOTION fyrhjulsdrift, som fördelar motorns drivkraft till fram- och bakhjulen via en differentialbroms som också den sitter monterad i samma hus som den 8-stegade automatväxellådan.

Vid körning på enbart bensin (t.ex. om högspänningsbatteriet är urladdat), ligger bränsleförbrukningen på 8,0 l/100 km/h, motsvarande 187 g CO2/km. I läget där både förbränningsmotorn och elmotorn används ligger den på låga 2,7 l/100 km, vilket motsvarar 63 g CO2/km enligt NEDC-körcykeln för laddhybrider. I GTE-läget accelererar T-Prime Concept GTE upp från 0 till 100 km/h på 6,0 sekunder. Topphastigheten ligger på 224 km/h.

Det finns två olika sätt för extern laddning av litiumjonbatteriet i T-Prime Concept GTE. Det ena är att sätta laddningskabeln i ett vanligt 230-voltsuttag. Vid en laddningseffekt på 3,6 kW (växelström) kan ett helt urladdat batteri då laddas till 100 % av sin kapacitet på 8 timmar Man kan också ”tanka” el på allmänna laddningsstationer där laddningseffekten är 7,2 kW. Med denna metod tar det endast 2 timmar och 30 minuter att ladda ett urladdat batteri fullt.

Drivlägena i detalj

T-Prime Concept GTE kan köras i tre olika drivlägen: ”E-Mode”, ”Hybrid” och ”GTE”. Drivsystemet prioriterar alltid batterienergi, varför bilen alltid börjar med E-Mode. När man kör i detta läge kan föraren manuellt starta TSI-motorn, och därigenom också hybridläget, genom att trycka ned gaspedalen så att en fördefinierad tryckgräns överskrids. Via pekskärmen kan föraren när som helst återgå till det utsläppsfria E-Mode (förutsatt att batteriets laddningsnivå är tillräckligt hög). I detta fall är även fyrhjulsdriften aktiv.

Även GTE-läget kan aktiveras via pekskärmen. I detta läge får föraren ut maximalt av SUV:ens drivning – karakteristiken för gaspedalen, växellådan och styrningen blir då ännu sportigare. I GTE-läget (och vid kickdown) arbetar dessutom TSI-motorn och elmotorn tillsammans, så kallad ”boosting”, för att kunna leverera hela systemeffekten och det maximala vridmomentet. Så snart föraren lyfter foten från gaspedalen, stängs båda drivkällorna av och kopplas bort från drivlinan (förutsatt att batteriet är tillräckligt laddat). Bilen rullar då fritt. Om föraren tar foten från gaspedalen eller trampar på bromspedalen och batteriet inte är tillräckligt laddat, används elmotorn som generator som återvinner bromsenergi och lagrar denna i form av elektricitet i litiumjonbatteriet. Även i detta läge stängs TSI-motorn av och kopplas bort från drivlinan.

Designen utvändigt – ett nytt ansikte i översta SUV-ligan

Modeller som Phideon (som presenterades i Genève och nu gör mässdebut i Kina), nya Tiguan och den utsläppsfria minibussen BUDD-e som rönt sådan uppmärksamhet internationellt, visar alla hur mångsidig Volkswagens design är i dag och kommer att vara imorgon.
− Med nya T-Prime Concept GTE, visar vi ännu en gång att Volkswagen på ett perfekt sätt behärskar hela registret av differentieringsmöjligheter, även med den individuella SUV-modellserien, säger Klaus Bischoff och fortsätter:
− Samtidigt som konceptbilen visar upp en genuin Volkswagen-design av modernt snitt, tar denna också helt nya grepp. Ett konkret exempel på detta är den kromade kylargrillen som sträcker sig över hela fronten och innesluter LED-strålkastarna. Med detta kraftfulla ”ansikte” skapar vi ett helt nytt signum för denna SUV.

En annan särskiljande detalj på Volkswagens fullstora SUV:ar är de motriktade mitt- och karaktärslinjerna. Mittlinjen tar sin början i motorhuven och löper bak till sidorutan på D-stolpen. Den så kallade karaktärslinjen startar däremot i baklyktorna, skär knivskarpt genom hjulhusen bak (i form av en kant i plåten) och slutar i framskärmarna. Dessa motriktade linjer får bilens visuella tyngdpunkt att verka lägre, som på en sportbil, och bildar kraftfulla ytor ovanför skärmkanterna, en tydligt markerad midja samt ett mycket dynamiskt skulderparti. Klaus Bischoff:
− Även taklinjen, som sluttar bakåt på ett sportigt sätt, är slående. Resultatet är en osedvanligt dynamisk och samtidigt elegant SUV. T-Prime Concept GTE:s övergripande utstrålning gör att ingen kan tveka om att det här är en bil som spelar i översta ligan.

Proportioner. Tekniskt sett är T-Prime Concept GTE baserad på koncernens MLB-plattform (Modular Longitudinal Platform) som används för fullstora modeller med längsmonterade motorer och växellådor. Konceptbilen mäter 5 069 mm i längd. Som en jämförelse är denna SUV 10 mm längre än första generationen av Phaeton. T-Prime Concept GTE, som har två separata säten bak, är 2 000 mm bred och 1 708 mm hög. Välbalanserade proportioner, en mycket dynamisk silhuett och en atletisk kaross med markerat mittparti – tillsammans skapar de en helt ny SUV-dynamik.

Fronten. Klaus Bischoff har ovan beskrivit hur fronten ger bilen en kaxig uppsyn. Den stora, kromade kylargrillen innesluter strålkastarna och sträcker sig över bilens fulla bredd. Detta ger T-Prime Concept GTE en look man inte tar miste på. En typisk detalj på alla laddhybrider från Volkswagen är de C-formade varselljusen i stötfångaren fram.

Sidoprofil. Bilens sidoprofil visar sportiga proportioner, med en långsträckt motorhuv och en matchande, extremt lång taksektion. Som redan nämnts karakteriseras sidorna också av de motriktade mitt- och karaktärslinjerna och av de utställda skärmkanterna. I hjulhusen tronar stora 22"-fälgar med däck av dimensionen 285/40.

Bakparti. Det breda bakpartiet med sitt sluttande glasparti ger T-Prime Concept GTE en sportig look också betraktad bakifrån. De smala LED-baklyktorna får bilen att verka ännu bredare. Bakpartiet har en markerat horisontell utformning och en ren och välordnad layout. Här följer form funktion. Bakluckan sträcker sig långt ned i stötfångaren vilket ger en låg lasttröskel.

Designen invändigt – med helintegrerad virtuell värld

Fyrsitsig konceptbil med plats för avkoppling. Den som kikar in genom rutorna på T-Prime Concept GTE lägger speciellt märke till hur sportig och elegant den är. Horisontella linjer dominerar. När man tittar närmare ser man en mix av aluminium (inramningar och dörrhandtag), blåfärgat läder (instrumentpanelens övre del, dörrpaneler, rattkrans) och ytor i svart högglans (på instrumentpanelens vingformade front, mittkonsolen, dörrdekoren och ratten). En snygg kontrast till detta är trädekorens varma färger (runt instrumentpanelen och dörrarna, klädseln på mittunneln) och övriga läderklädda ytor (säten, dekor under träpanelerna). Samspelet mellan olika färger och material, den perfekta ergonomin (separata säten även bak t.ex.), funktionalitet av nytt slag som både är praktisk och elegant – kupén är som ett mobilt vardagsrum. Med T-Prime Concept GTE presenterar Volkswagen en levande kupé vars atmosfär matchar den i en uppkopplad, progressiv och personlig hemmiljö.

Displayer och reglage av nytt slag. Så fort man öppnar koncept-SUV:ens dörrar, framträder en hel värld av funktioner i den digitala interiören. Konstruktörsteamet bakom bilen har skapat ett helt nytt koncept för hur man styr bilens- och infotainmentsystemets olika funktioner. T-Prime Concept GTE saknar helt knappar av traditionell typ. Med undantag av spaken på rattstången, är samtliga reglage i bilen av beröringskänslig typ med vit bakgrundsbelysning eller, när det gäller de till växellådan, utförda som helt nya, elektroniska så kallade ”by-wire”-lösningar. Geststyrning är en av hörnpelarna i det nya manöverkonceptet. Röststyrning och närhetssensorer används också flitigt runt om i bilen.

Curved Interaction Area. Active Info Display bildar en visuell och funktionell enhet. Precis som infotainmentdisplayen har den en lätt böjd form, något som aldrig tidigare skådats i en bil. För perfekt ergonomi är den också vinklad mot föraren. Både Active Info Display och infotainmentdisplayen sitter placerade bakom en elegant glasyta och formar tillsammans en enhet kallad ”Curved Interaction Area”. Föraren ser de båda displayerna som en sammanhängande, svängd yta: en interaktiv yta för framtidens förarplats. En framtid som för Volkswagens del tar sin början redan 2017.

Active Info Display. Nya Active Info Display i T-Prime Concept GTE mäter 12 tum på diagonalen. Alla mätare finns implementerade i mjukvaran, till exempel powermätaren (som är ett karakteristiskt kännetecken i laddhybrider från Volkswagen) och naturligtvis hastighetsmätaren. Mellan dessa båda runda instrument kan all tänkbar information visas av olika temabrickor (appar), till exempel information som, med analoga instrument, endast kan visas via infotainmentsystemet. I navigationsläget kan exempelvis en 3D-karta visas här. I den här vyn har hastighetsmätaren och powermätaren flyttats ut till sidorna för att lämna mer plats åt kartan på displayen. Beroende på vad som är av intresse för tillfället, kan den aktiva infodisplayen till exempel visa information om assistanssystemens funktioner, bilder på kontakter i telefonboken eller omslag från mediabiblioteket.

Infotainmentsystem. Den svängda hemskärmen på den 15 tum stora huvudenheten kan konfigureras både av föraren och av framsätespassageraren. Här kan de olika temabrickorna (apparna) flyttas runt och placeras som man vill i ett rutnät och också kopplas samman. Den stora huvudskärmen kan fyllas med ett brett innehållsutbud eller menynivåer, till exempel två mindre områden med appar som hör till en viss kategori. Här kan man exempelvis välja att visa mediabiblioteket, väderprognoser, sin röstbrevlåda eller instruktioner från navigationssystemet. Precis på samma sätt kan de olika temabrickorna på Active Info Display först konfigureras på huvudenheten och sedan flyttas till de digitala instrumenten genom en lätt svepning med fingret. Det här är en nytt och intuitivt manöverkoncept som är mycket kul att använda. Användaren har alltid möjlighet att trycka på en hemknapp längs ned i mitten på huvudenheten för att komma högst upp i menystrukturen från en annan meny.
På vänster respektive höger sida om hemknappen sitter kapacitiva display-ytor för reglering av klimatanläggningen, stolvärmen och sätesventilationen. Som redan nämnts, har den svängda aktiva infodisplayen och huvudenheten smälts samman till enhet en bakom en skiva av glas och bildat en så kallad Curved Interaction Area – en ny interaktiv och multifunktionell display som kommer att revolutionera det sätt på vilket informationen presenteras och funktionerna styrs.

Nya ”by-wire"-reglage

Till de banbrytande finesserna i T-Prime Concept GTE hör också ”by wire”-växlingen från mittkonsolen av den 8-stegade automatväxellådan. Denna har integrerats som ett elegant skrollhjul i krominfattat glas och är utrustad med sensorer vilket gör funktionerna enkla att styra. Framför detta skrollhjul av glas sitter en display med ett virtuellt skrollhjul. När föraren vrider på det riktiga hjulet, rör sig det virtuella på displayen på motsvarande sätt. Reglagen runt skrollhjulen av glas består av beröringskänsliga ytor som föraren kan styra varningsblinkern, Auto Hold, start och stopp av motorn (Keyless Go) och den elektriska parkeringsbromsen med.

En annan finess är multifunktionsratten (3.0) som helt saknar knappar. Den släta ytan på multifunktionsområdena är beröringskänslig. Via denna kan man styra olika funktioner genom att endera trycka eller svepa med fingret. Vid beröring av ytan får föraren en återkoppling på detta (”touch feedback”, ”pre-sensing”) som gör det möjligt att lokalisera funktionen. När föraren aktiverar en funktion, ger reglaget en starkare återkopplingskänsla i fingret. Det gör handhavandet mer intuitivt än i dagens bilar. Till skillnad från dagens system begränsas funktionen inte heller till en vanlig strömbrytare, hela reglageytan kan användas.

Även i det lounge-inspirerade baksätet hittar vi en display (9,6") som sitter placerad mellan de båda separata sätena, på den genomgående mittkonsolen. Via den beröringskänsliga ytan kan baksätespassagerarna reglera klimatanläggningen och justera sätena. På framsätenas rygg sitter hållare för de bägge surfplattor (10,1") som passagerarna i baksätet kan använda för att använda mediabibliotekets olika funktioner.

Färger och material en hyllning till den kinesiska livsstilen

Vatten, jord, trä, metall och eld − dessa fem grundelement är oskiljaktigt sammanflätade med den kinesiska livsstilen. Alla har ett samband. Som en hyllning till Kina är färg- och materialkonceptet i T-Prime concept GTE baserat på dessa element.• Vatten. Vatten, det flytande och allt upplösande grundelementet, avspeglas av den bensinblå lacken ”Beihai Blue” (namnet kommer från en strand vid Sydkinesiska sjön). Xirallic® – ett cyanfärgat ämne med kristalleffektpigment – får lacken att glittra när man betraktar den ovanifrån samtidigt som kanterna framträder i mörk djuphavsblå färg. Detta färgtema fångas upp invändigt på instrumentpanelen och sätena genom den turkosblå läderklädseln ”Ipanema Blue”.

• Jord. Jorden är ett fast grundelement som får allting i balans. Läder och Alcantara i kontrasterande ljusgrå ”Mistral” svarar för en visuell avspegling av jorden.

• Trä. Trä skapas genom att kombinera jord och vatten. Trädekor i öppenporig ”Walnut Trunk” gör att man kan uppleva detta naturmaterial på ett extra intensivt sätt i interiören.

• Metall. Kall metall som en skapande yttre kraft reflekteras av polerad och satinerad aluminiumdekor, både utvändigt och invändigt.

• Eld. Detta brinnande grundelement avspeglas i bilen av eldliknande passpoaler på de himalayabruna lädersätena.