Gå till innehållet

Världspremiär för Nya Audi A5 och S5 Coupe

Redan 2007 revolutionerade Audi mellanklassen med introduktionen av Audi A5. Då - en bil och en form som tog fans över hela världen med storm. Nu, nio år senare, tar nästa generation vid –  med ny, skarpare design och vass teknik. Den helt nya coupen från Audi premiärvisades i en spektakulär 3D ljusshow vid företagets huvudkontor i Ingolstadt under gårdagskvällen. Nya generationens A5 Coupe är både atletisk, sportig och elegant i den aerodynamiskt utformade designen. Under skalet sitter dessutom ett helt nytt chassi, kraftfulla motorer och såväl innovativa infotainmentsystem som smarta förarassistanssystem. 

Audis designers har under många år brottats med utmaningen att designa efterträdaren till Audi A5 Coupe, som hyllats för sin vackra design. Nu ser vi resultatet. Nya A5 Coupé har fått en fräsch, modern och vassare design – samtidigt som den värnar sin sportiga och eleganta karaktär. De böljande linjerna som karaktäriserade den förra generationen lever vidare i ny tredimensionell form med markerade breddningar som betonar alla fyra hjulen - en referens till quattro fyrhjulsdrift.
De balanserade proportionerna med en lång motorhuv, utsträckt hjulbas och korta överhäng understryker sportigheten i nya A5 Coupé. Singleframe-grillen är mer markerad, lägre och bredare. LED-bakljus och tillvalen LED-strålkastare samt Matrix LED-strålkastarna med flytande blinkersljus ger maximalt ljus och igenkänning efter mörkrets inbrott.

Motorer

Nya Audi A5 Coupé lanseras med fem motoralternativ; två TFSI- och tre TDI-motorer som utvecklar mellan 190 och 286 hästkrafter. Jämfört med föregångaren har motorerna nu upp till 17 procent högre effekt samtidigt som förbrukningen minskat med maximalt 22 procent. Med sin nyutvecklade 3,0 TFSI-motor spelar dessutom nya S5 Coupé i en egen liga på många plan. Den turboladdade V6-motorn har både hög effektivitet och prestanda som i en sportbil. Den sexcylindriga motorn utvecklar 354 hk, vilket är 21 hästkrafter fler än i motorn i föregångaren.

Drivlina

Nya Audi A5 Coupé har en drivlina anpassad för varje motorvariant. Den sexväxlade manuella växellådan och den sjuväxlade S tronic-lådan används tillsammans med de fyrcylindriga motorerna samt med den 218 hästkrafter starka 3,0 TDI-motorn, till såväl fram- som fyrhjulsdrift. Den åttaväxlade tiptronic-växellådan är i sin tur reserverad för den mest kraftfulla dieselmotorn och för S5. De båda motorerna kommer dessutom med quattro permanent fyrhjulsdrift som standard. Som tillval finns även en sportdifferential vid bakaxeln för ännu högre kördynamik och precision.
För första gången i A5 finns också det nya quattro-systemet med ultra-teknik tillgängligt. För närvarande kombinerat med de fyrcylindriga TFSI- och TDI-motorerna med manuell växellåda. Optimerad för maximal effektivitet – men utan att kompromissa med vare sig framkomlighet eller körkänsla.


Chassi

Den helt nya chassi-strukturen är en av många styrkor i nya A5 Coupé. Det ger maximal komfort kombinerat med vassa köregenskaper. Rapp på tighta och utmanande bergsvägar samtidigt som den är komfortabel på långsträckta motorvägar. Som tillval finns också aktiva stötdämpare som integreras i Audi drive select-systemet och kan justeras i olika lägen efter på körförhållanden. Den elektromekaniska servostyrningen är också en nyhet, som anpassar sig efter bilens hastighet för maximal körkänsla. Som tillval finns också en dynamisk styrning som varierar styrningens utväxling efter hastighet och styrutslag.

Kaross

Tack vare en smart kombination av ultralätta material och lättviktskonstruktion har ingenjörerna sänkt vikten med så mycket som 60 kg i nya A5, vilket gör den till en av de lättaste i klassen. Med en luftmotståndkoefficient på 0,25 har A5 Coupé dessutom segmentets lägsta luftmotstånd.

Interiör

Större dimensioner och längre hjulbas har gett bättre kupéutrymmen med mer plats åt såväl förare och passagerare som bagage. Den horisontella konstruktionen av instrumentpanelen och de längsgående luftutsläppen förstärker dessutom den breda känslan i kupén. Som alltid i en Audi är kvalitetskänslan av toppklass och det finns en bred uppsättning av högklassiga materialval och färger att välja mellan, vilket ger en behaglig känsla och en personlig karaktär. Med stämningsbelysning som tillval kan interiörbelysningen dessutom justeras i 30 nyanser.

Nya A5 Coupé sätter dessutom ny standard i klassen vad gäller aeroakustik – med en låg ljudnivå nästan som hämtad från lyxbilsklassen. Samtidigt har lastutrymmet vuxit med tio liter till 465 liter. Baksätet kan fällas i 40/20/40-konfiguration och hanteras enkelt från lastutrymmet. Tvådörrarscoupén erbjuds också med rörelsesensorer för öppning av bakluckan via fotrörelse samtidigt som en elektrisk dragkrok erbjuds som tillval.

Skärmar och reglage

I nya A5 Coupé kan de konventionella och analoga mätarna ersättas av Audi virtual cockpit med en digital 12,3-tumsskärm med personlig och anpassningsbar förarvy. Dessutom erbjuds en 8,3 tum stor MMI-skärm på mittkonsolen som hanteras via det runda MMI-reglaget med sin tryckkänsliga pekplatta. Genom den kan föraren skriva in kommandon och använda fingrarna för att exempelvis zooma på kartan. Uppbyggnaden av MMI-systemet påminner om menysystemet hos en smarttelefon och hanterar även fritext-sökning. Det nya röstigenkänningssystemet förstår också vardagsfraser bättre, vilket gör det enklare att styra funktionerna med rösten.

Infotainment och Audi connect

Kunder som väljer MMI navigation plus får automatiskt tillgång till hårdvarumodulen till Audi connect och nya Audi connect SIM – tekniker som ger snabb internetuppkoppling över nästan hela Europa. Med ett fabriksmonterat simkort har A5 Coupé snabbt 4G-internet och kostnadsfri tillgång till Audi connect-tjänsterna i tre år. Oberoende av Audi connect-tjänsterna kan kunden också köpa valfria datapaket för att använda internet genom bilens inbyggda trådlösa nätverk. Det tillåter alla passagerare surfa på åtta enheter samtidigt.

Nya A5 kan också utrustas med Audi connect safety & service-paketet. Det gör att bilen exempelvis automatiskt larmar efter hjälp vid händelse av en olycka. I paketet ingår också fjärrstyrning av bilens funktioner genom en smarttelefon, smartklocka och via fjärde generationens Apple TV. Med Audi smartphone interface kopplas dessutom mobiltelefoner med Apple ios smidigt ihop med bilens infotainment-system genom Apple CarPlay. Systemet är även förberett för Android-telefoner med Android Auto, men tjänsten finns ännu inte tillgänglig i Sverige från leverantören.
Tillvalet Audi phone box ger i sin tur trådlös telefon-laddning enligt Qi-standarden i armstödets förvaringsutrymme och kopplar ihop telefonen med bilens inbyggda antenn för bättre mottagning. För ljudentusiasterna erbjuds också ett ljudsystem från Bang & Olufsen med innovativt 3D-ljud.

Förarassistanssystem

En smart kombination av olika assistanssystem maximerar säkerhet, komfort och effektivitet i nya A5 Coupé – och leder också in bilen på vägen mot självkörning. Den breda uppsättningen av smarta förarassistanssystem sätter nya standarder i segmentet och jämfört med föregående modell är i stort sett samtliga system nya eller så har de uppdaterats ordentligt.

Den förutseende effektivitetsassistenten hjälper exempelvis till att spara bränsle, Audi active lane assist håller bilen i rätt körfält samtidigt som den adaptiva farthållaren med kökörningsassisten underlättar för föraren i långsamtgående köer med delvis självkörande funktionalitet. Nya och viktiga funktioner är dessutom cross traffic assist rear (vid utbackning ur parkeringsruta), exit warning (vid dörröppning), och turn assist (vid vänstersväng). Audi pre sense och kollisionsvarnare är ytterligare exempel på system som hjälper föraren för ökad säkerhet och komfort.

Nya A5 Coupé lanseras i Sverige i november med säljstart i juli. Jämfört med föregående modell har standardutrustningen utökats och innehåller nu bland annat xenon-strålkastare med LED-varselljus och LED-baklampor, LED-belysning interiört, Audi MMI radio plus med sju-tums MMI-färgdisplay, Bluetooth och USB-kontakt, multifunktionsratt, Audi drive select och Audi pre sense city med autobroms.

Nya utrustningsnivåer öppnar också större möjligheter att ytterligare anpassa och göra bilen mer personlig såväl interiört som exteriört. Audi A5 Coupe erbjuds i Sverige med antingen Sport- eller Designlinje samtidigt som S line-sportpaket och Audi design selection finns tillgängligt för maximal specialanpassning.

Audi S5 Coupé

Med en acceleration från 0 till 100 km/tim på 4,7 sekunder kombinerar nya S5 Coupé elegans med äkta sportbilsprestanda. En nyutvecklad och turboladdad V6-motor utvecklar 354 hästkrafter till låga 7,3 liter per 100 kilometer vid blandad körning*. Den vassare S-designen och de S-specifika designdetaljerna förstärker den dynamiska karaktären och Audis nya tvådörrars sportcoupé. *Preliminära uppgifter enligt NEDC. Audi A5/S5 är ännu ej typgodkänd

Mer information om Audi A5 och Audi S5 Coupé finns i online-magasinet "Audi A5 illustrated“ på www.audi-illustrated.com/en/audi-a5-s5