Gå till innehållet

SKODA hyllar historien i årets rallypremiär

- 40 år sedan legendariska segern i Monte Carlo

I 116 år har SKODA tävlat inom motorsport - och tillsammans med 2016 års mästerskapstitel i WRC 2 är segern i det mycket tuffa Rally Monte Carlo för 40 år sedan är en stor milstolpe under resans gång. Då rattade Václav Blahna med kartläsaren Lubislav Hlávka sin SKODA 130 RS till seger i 1300-kubiksklassen.
- SKODA är stolta över sin långa tradition inom motorsport och över så ikoniska tävlingsbilar som SKODA 130 RS, säger Michal Hrabánek, chef för SKODA Motorsport.
- Därför hyllar vi nu segern för 40 år sedan med en unik design till våra SKODA RABIA R5. Det är historiens framgångar som också är den drivande kraften bakom dagens motorsportsaktiviteter. Och i årets Monte Carlo-rally får våra fabriksförare Pontus Tidemand och Jan Kopecký sällskap av Andreas Mikkelsen.

Tidemand satsar fullt på WRC 2-säsongen samtidigt som teamkollegan Jan Kopecký har mästerskapssegern i det tjeckiska rallymästerskapet som huvudmål. Duon Kopecký och kartläsaren Pavel Dresler har segrat tio av tio möjliga tävlingar under de senaste två åren, vilket gör att de siktar på en äkta hattrick under 2017.


Pontus Tidemand gör i år sin tredje säsong som fabriksförare för SKODA Motorsport och har ett tydligt mål för säsongen: att bli totalsegrare i WRC 2-klassen. Under 2016 segrade han tillsammans med sin kartläsare Jonas Andersson i Portugals VM-rally och slutade på femte plats i mästerskapet.
- Jag riktigt längtar efter att få hoppa in bakom ratten på min FABIA R5 och att få upp tävlingstempot igen, säger Pontus.
- Att dessutom få Andreas Mikkelsen som teamkompis i helgen gör det extra kul. Han är en av världens bästa förare och det blir intressant att ha någon som honom att mäta sig mot.

Sedan rallybilen SKODA FABIA R5 homologiserades i april 2015 har SKODA Motorsport sålt fler än 100 tävlingsbilar till team runt om i världen. Och med en världsmästartitel, tre kontinentala mästerskapstitlar och tio nationella mästerskapstitlar under 2016 hade SKODA ett av sina bästa motorsportår-någonsin.

Fakta SKODA FABIA R5
Motor: 1,6-liters turboladdad bensin. Max effekt ca 280 hk. Max vridmoment 420 Nm.
Drivning: Fyrhjulsdrift, 5-växlad sekventiell växellåda. Mekaniska diffspärrar fram och bak.
Vikt: 1 230 kg.
Pris: från 180 000 euro.