Gå till innehållet

De kompromisslösa

Bilmetro i Dalarna är stolt sponsor till Elvira Lindh, en 25-årig skotercrossåkare från Borlänge som har som mål att ta ett VM-guld. Elvira är först ut i Team Transportbilars reportageserie "De kompromisslösa"

Text från Team Transportbilar #3-2018
Publicerat 2018-09-18

Vill man bli riktigt duktig på något finns det inga genvägar. Förutom oändliga timmar av träning måste man ha utrustning som håller den högsta kvaliteten. Ingenting får lämnas åt slumpen och materialet måste tåla mycket hårda påfrestningar.

Se filmen "Vägen mot guld"


Elvira Lindh tävlar i snöskotercross och har en tydlig dröm som följt henne under hela hennes karriär. Det är att ta ett VM-guld. Hon har sett själva händelsen framför sig som bilder och tänker ibland på hur det ska kännas att gå upp på pallen och ta emot priset. För att nå dit kan hon inte kompromissa med någonting.

”Mitt intresse för snöskotercross började första gången i fjortonårsåldern när jag fick prova på att köra på banan. Känslan som uppstod då hade jag aldrig upplevt tidigare i livet. När man står på startlinjen är det en skräckblandad förtjusning när man står där med femton andra tjejer och den enda tanke som finns i huvudet är att man ska vara först i starten. För mig är de bästa med sporten själva adrenalinkicken och spänningen.”

Elvira är 25 år och bor i Borlänge. Tidigare spelade hon fotboll men idag har skoterintresset helt tagit över. Från början köpte hon en begagnad skoter och började träna och kort därefter ställde hon upp och tävlade i en ungdomsserie med killar. Numera tävlar hon i damklassen och deltar bland annat i en SM-serie, i NM, VM och en mängd andra tävlingar under säsongen som normalt pågår från mitten av november till april, beroende på snötillgång. Eftersom sporten är tidskrävande är hon mycket tacksam för de sponsorer hon har som gör det möjligt att tävla på den högsta nivån.

”Målsättningen är i första hand att försvara SM-guldet jag tog i fjol men det riktigt stora målet är att ta ett VM-guld. Jag vet att jag kan och har den kapacitet som krävs. Det finns många saker jag kan bli ännu bättre på. Den största utmaningen är att våga utmana mig ännu mer. När det handlar om att hoppa längre och köra fortare sitter mycket i huvudet. Har man modet att prova en gång och lyckas inser man att det inte var så svårt som man trodde. Blir man rädd slår man av på gasen och då ökar i stället olycksrisken.”

För att utrustningen ska tåla de stora påfrestningarna krävs det att materialet håller hög kvalitet och servas regelbundet. Lika viktigt är det att problemfritt kunna ta sig till träningar och tävlingar. Till sin hjälp har hon en Volkswagen Crafter där det finns plats för både skoter och all annan utrustning. Bilen rullar sammanlagt cirka 4 000 mil per år, till tävlingar och 3–4 gånger per vecka till Mora för träning. Det blir framför allt en hel del resor till norra Sverige och Finland där de flesta tävlingarna sker. Med andra ord behöver hon en bil som håller minst lika hög kvalitet som skotrarna.

”Skotercross är en relativt dyr sport, men man kan välja en begagnad skoter så blir det lite mer överkomligt. För den som funderar på att börja kan det vara bra att veta vad som krävs och då handlar det framför allt om att våga! Det är nog bra om man är lite äventyrlig av sig.”

Vill du följa Elviras öden och äventyr besöker du hennes hemsida, www.elviraracing.com där hon berättar om vad hon gör och hur det går i tävlingarna.

Länkar: